MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Koper włoski – właściwości owoców kopru


Koper włoski - właściwości owoców kopru

Często uprawiony w ogródkach i na działkach jest w Polsce bardzo popularna przyprawą do obiadów. Jednak niewiele osób zna jego właściwości lecznicze, szczególnie pozyskiwane z owoców tej rośliny.

W ziołolecznictwie używa się dojrzałych owoców, z których przygotowywany jest aromatyczny olejek, zawiera do 6% olejku eterycznego, pochodne kumaryny oraz flawonoidy (m.in. pochodne kwercetyny i kemferolu), fitosterole oraz 12-18% oleju tłustego, 4-5% węglowodanów, 20% związków białkowych i do 9% soli mineralnych. Odmiany słodkie kopru włoskiego nie zawierają fenchonu o gorzkim, lekko palącym smaku.

Owoce odsiewa się z baldachów zebranych i wysuszonych w sierpniu lub wrześniu. Przez destylację z parą wodną owoców kopru otrzymuje się olejek koprowy – Oleum Foeniculi.

Ads code goes here

Koper włoski - właściwości owoców kopruOwoc kopru nie tylko pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ale również pobudza również wydzielanie śluzu w górnej części dróg oddechowych – w gardle, krtani i tchawicy, ułatwia odkrztuszanie.

Olejek eteryczny stosowany zewnętrznie działa bakteriobójczo oraz przeciwpasożytniczo.

Niestety w większych ilościach może powodować drgawki, podrażnienie błon śluzowych żołądka i jelit czy przekrwienie mózgu i płuc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij