Składniki

  • knedle:
  • 750g ziemniaków
  • 2 jaja
  • 200g maki orkiszowej
  • sól
  • Nadzienie:
  • 250g wołowiny(posiekana)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania

Danie z diety antyhistaminowej – Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną woda i obrać. Rozgnieść tłuczkiem, dodać jajka i mąkę, posolić i szybko zagnieść na gładkie ciasto.

Wołowinę dobrze przesmażyć na oliwie na rozgrzanej patelni i doprawić do smaku natką pietruszki, bazylią, solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 8 kawałków, rozpłaszczyć, na każdym kawałku położyć łyżeczka nadzienie i uformować knedle.

W dużym garnku zagotować około 1l wody, osolić, włożyć delikatnie knedle i gotować na małym ogniu ok 10 min.