MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Kiedy soja jest bezpieczna w żywieniu dzieci i dorosłych?


soja w żywieniu dzieci i dorosłych

Powszechnie wiadomo, nie tylko w dalekiej Azji, że ziarno soi jest jednym z najzdrowszych, jakie hodujemy i przetwarzamy na wiele sposobów. Ale soja to też alergen. Kiedy działa prozdrowotnie i czy nadaje się dla małych dzieci?

Wszyscy mający problem z nietolerancją mleka znają zamienniki sojowe – tak jak produkty zwierzęce zawierają wszystkie 8 niezbędnych do życia nasyconych aminokwasów; dostarczają organizmowi białko, ale też mogą uczulać.

Jednak wyjątkowo rzadko odnotowuje się alergię na ziarna soi, jeśli już – to na silnie przetworzoną soję, uprawianą przemysłowo z dodatkiem pestycydów – często też w wersji GMO czy np. przez konserwanty w puszce.

Ads code goes here

Występuje jednakże alergia krzyżowa – z pyłkami brzozy, ale pyłkowicę na ten alergen wywołać może aż 1000 różnych alergenów, tak więc niebezpieczeństwo alergii krzyżowej właśnie z soją jest niewielkie. Szczególnie, gdy nie mamy alergii na mleko a po prostu nietolerancję laktozy.

Podwójna alergia – co w alternatywie?

soja w zywieniu dzieci i doroslychGdy jednak okaże się, że nasze dziecko nie może spożywać ani mleka ani zamienników sojowych zaczynają się prawdziwe problemy.

Jednak i im można zaradzić – dostępne są na rynku takie produktu jak seitan czyli pszenne białko, lopino czyli białko z łubinu, mleczka i śmietany owsiane czy ryżowe, mleko kokosowe i migdałowe, orzechowe, a nawet musy z alg, skutecznie dostarczające organizmowi białko. Oczywiście dorośli i starsze dzieci z powodzeniem mogą pozyskiwać białko z mięsa, ryb i jaj.

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij