MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami


Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 6 dag tłuszczu
  • 2 szklanki wody (lub pół na pół mleka z wodą)
  • sól, cukier, cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • śmietana lub stopione masło do polania (może być sojowe)

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Ads code goes here

Śliwki umyć, ugotować w małej ilości wody na półmiękko. Kaszę opłukać, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, zaleć 2 szklankami gorącej wody. Wymieszać ze śliwkami, szczyptą soli, cukrem do smaku, dodać tłuszcz, zagotować. Przykryte szczelnie wstawić na 30-40 minut do nagrzanego piekarnika.
Podawać posypaną cukrem i polaną tłuszczem lub śmietaną.

Rady: Jeśli ktoś woli kaszę bardziej rozklejoną, może dodać do gotowania 2 i 1/2 do 3 szklanek płynu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij