Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 papryki czerwonej (zmielonej)
  • 1/2 posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 posiekanego świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
Sposób przygotowania

1.Kalafior gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Odlewamy wodę i czekamy, aż trochę obcieknie. Kalafior gnieciemy na papkę, dodajemy jajko surowe. Cebulkę drobno siekamy i dodajemy do reszty składników. Delikatnie wyrabiamy masę. Dodajemy pieprz, paprykę i sól. Formujemy owalne kotleciki, następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy przez ok. 7-10 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

RADA: Świetnie pasują do tego młode ziemniaki z koperkiem i mizeria.

Smacznego!!!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 40 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.