Składniki

  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego bez dodatku pszenicy
  • 1 łyżka stołowa sosu z czarnej fasoli lub Hoisin
  • 5-6 plasterków świeżego imbiru (obranych i startych)
  • 500 g mięsa kaczki pokrojonego na wąskie i niezbyt długie paski
  • 2 1/2 łyżki stołowej oleju słonecznikowego
  • 3 dymki pokrojone w zapałkę
  • 200 g odsączonych pędów bambusa z puszki
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki stołowe wody
  • garść liści czerwonej bazylii
  • brązowy ryż lub makaron

Opis wykonania

W dużej misce należy wymieszać sos sojowy, sos z fasoli lub Hoisin i imbir, dodając do tego mięso. Dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.

Mocno rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso razem z marynatą i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Dodać dymkę i pędy bambusa.

Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą i wlać do woka. Smażyć, mieszając, przez minutę, dorzucić liście bazylii. Zamieszać i przełożyć na ciepły półmisek. podawać z brązowym ryżem lub makaronem.

Do czasu przygotowania należy doliczyć czas na marynowanie mięsa. Czas gotowania wynosi 5-10 minut.