MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Jesion i alergia sezonowa


Jesion i alergia sezonowa

Jesion należy do cenionych gatunków drzew liściastych, rośnie przede wszystkim w wilgotnych lasach, ale często spotkać go można w towarzystwie dębów i olch w dolinach rzek, a także w parkowych alejach.

Wiosną jesion późno wypuszcza liście. Jego kwiaty nie są imponujące i pojawiają się przed rozwinięciem się liści. Są poligamiczne – tzn., że występują zarówno obu, jak i jednopłciowe na jednym drzewie.

Czy jesion jest uciążliwy dla alergików

W tym temacie nie ma zgodności. Niektórzy specjaliści twierdzą, że jesion należy do najsilniej uczulających gatunków – wytwarza najwięcej aeroalergenów czyli po prostu pyłku.

Ads code goes here

Z obserwacji wynika chyba jednak, że w Polsce jesion nie jest aż tak uciążliwy jak w Europie Zachodniej, gdzie stężenie pyłku w okresie kwitnienia jest bardzo wysokie, nawet w miastach. Jesion jest tam po prostu powszechnie spotykany.

Jesion a oliwka

Jesion należy do rodziny Oleacea, tej samej, do której należy oliwka europejska. Pyłek oliwki uważany jest za podstawowy czynnik powstawania alergicznego nieżytu nosa i zapalenia spojówek w krajach śródziemnomorskich. Te same dolegliwości są skutkiem oddziaływania pyłku jesionu.

Wygląda, więc na to, że jeśli wykazujemy wrażliwość na pyłek naszego rodzimego jesionu, planując wakacje w Basenie Morza Śródziemnego musimy mieć na względzie kalendarz pylenia oliwki europejskiej.

Jesion pyli w okresie od końca marca do połowy maja. Oliwka od kwietnia do czerwca, w zależności od miejsca występowania.

JesionLigustr

W Polsce jest spotykany przede wszystkim jako element żywopłotów.

Co ma do jesionu i oliwki? Otóż alergeny oliwki europejskiej wykazują silne reakcje krzyżowe z alergenami właśnie naszego ligustru.

Skomplikowany łamaniec, ale wydaje się, że jeśli wykazujemy wrażliwość na którykolwiek alergen spośród tych trzech, musimy mieć się na baczności w obecności pozostałych.
(MF)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij