MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Jęczmień wśród alergenów wziewnych


Jęczmień wśród alergenów wziewnych

Kolejny przedstawiciel zbóż i wróg alergików. Jest bardzo popularnym i jednym z najstarszych zbóż na terenie Polski, pochodzącym z terenów umiarkowanych półkuli północnej. Uprawianych jest ok. 25 gatunków jęczmienia.

Produkuje się z niego np. słód używany w browarnictwie, kasze i mąki. Używa się go także jako paszy dla zwierząt.

Pylenie jęczmienia

Trwa od czerwca do końca sierpnia. Pyłek jęczmienia, podobnie jak pyłki pozostałych zbóż, jest groźny i uciążliwy dla osób uczulonych.

Ads code goes here

I tak jak pyłki innych zbóż jest lekki, lotny i obfity, w związku z tym trudny do uniknięcia i wywołuje typowe dla alergii wziewnej objawy – kichanie, katar, zatkany nos, obfitą wydzielinę z nosa, ból głowy, zapalenie spojówek, osłabienie organizmu. W najgorszym wypadku do tego zestawu może dojść astma.

Alergia pokarmowa

Jęczmień wśród alergenów wziewnychAlergika może uczulać wszystko, co zawiera w swoim składzie jęczmień – kasze, mąki, wszelkie artykuły z nich przygotowywane oraz piwo, które zawiera słód jęczmienny.

Jak w przypadku owsa czy pszenicy, tak w przypadku jęczmienia występuje również niebezpieczeństwo powstania reakcji krzyżowych z innymi przedstawicielami zbóż. A co za tym idzie – niebezpieczeństwo wystąpienia alergii pokarmowej ze wszelkimi jej uciążliwościami. Może to być pokrzywka, obrzęk twarzy lub napady duszności. Innej rady niż wyeliminowanie zakazanych produktów nie ma.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij