MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Jakie substancje wywołują alergię w ziołach i przyprawach?


Jakie substancje wywołują alergię w ziołach i przyprawach?

Poznaj charakterystykę substancji szkodliwych dla alergików.

 

Substancje czynne Charakterystyka substancji Występowanie – wybrane przykłady
Alkaloidy Związki chemiczne pochodzenia roślinnego o skomplikowanej strukturze, zawierające co najmniej jeden atom azotu. Mają one właściwości zasadowe i wykazują aktywność farmakologiczną. Występują zawsze w postaci związanej z kwasem (np. szczawiowym, jabłkowym) we wszystkich częściach rośliny. kolendra, papryka, pieprz, kozieradka pospolita, pokrzyk wilcza jagoda
Fitohormony Niebiałkowe związki małocząsteczkowe, które wpływają na wzrost, przemiany metaboliczne oraz ekspresję genów w komórkach roślinnych. Fitohormony cechuje duża najspecyficzność działania chmiel, biedrzeniec anyż, szałwia, prawoślaz
Fitoncydy Substancje o działaniu bakterio- lub pleśniobójczym, przeważnie lotne czosnek pospolity, jałowiec pospolity, chrzan pospolity
Garbniki Substancje o skomplikowanej budowie chemicznej, rozpuszczalne w wodzie, które koagulują białko i tworzą nierozpuszczalne połączenia z alkaloidami i solami metali ciężkich. Garbniki dzielą się na roślinne, mineralne, tłuszczowe i syntetyczne. Garbniki roślinne występują w drewnie, korze, liściach, owocach lub korzeniach. bazylia pospolita, cząber ogrodowy, kminek zwyczajny, szałwia lekarska, jałowiec pospolity
Glikozydy Połączenia cukrów prostych, np. glukozy ze związkami niecukrowymi tzw. aglikonem, który jest składnikiem aktywnym, posiadającym działanie terapeutyczne. naparstnica purpurowa, mącznica lekarska, chrzan pospolity, gorczyca biała i czarna, majeran ogrodowy
Gorycze Substancje bezazotowe o różnym składzie chemicznym i gorzkim smaku. Związkami gorczycowymi są sekswiterpeny, glikozydy o różnej budowie chemicznej. bylica piołun, majeran ogrodowy, lebiodka pospolita, tymianek pospolity
Olejki eteryczne Zazwyczaj płynne substancje lotne o charakterystycznym zapachy będące mieszaninami różnych związków organicznych. Ich głównym składnikiem są najczęściej terpeny lub związki terpenów. biedrzeniec anyż, koper włoski, kolendra siewna, szałwia lekarska
Pektyny Wielocukrowce, głównie zmetylowane pochodne kwasów poligalaktuuronowych lub ih sole. Dobrze rozpuszczalne w wodzie, nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych. Występują w ścianach komórkowych wielu roślin w postaci wapniowo-magnezowej. lukrecja gładka, bazylia pospolita, mydlica lekarska, tymianek pospolity
Substancje aromatyczne Związki o bardzo zróżnicowanym składzie chemicznym i różnym działaniu, towarzyszące innym substancjom czynnym występującym w roślinie. jałowiec pospolity, czosnek pospolity, bylica piołun, kminek zwyczajny
Śluzy Mieszaniny wielocukrów wykazujące zdolność pęcznienia w wodzie. Śluzy dzięki zdolności zatrzymywania wody pełnią w roślinie rolę jej zbiorników. kozieradka pospolita, len zwyczajny, biedrzeniec anyż, gorczyca biała

DR

Ads code goes here

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij