MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Jagnięcina w miodzie po walijsku


Składniki

  • łyżka bezsmakowego oleju bez orzechów
  • 4 łyżki klarownego miodu
  • 4 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1,8-2 kg jagnięcego udźca (najlepiej walijskiego)
  • 4 łyżki wytrawnego jabłecznika
  • Na sos gravy: sos z pieczeni
  • 150 ml bulionu z mięsa lub warzyw
  • pół łyżeczki mąki kukurydzianej (według uznania)
  • sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Ads code goes here

Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. W małej misce połączyć olej, miód, rozmaryn i imbir, by powstała gęsta pasta.

Za pomocą wykałaczki nakłuć mięso w kilku miejscach. Wetrzeć pastę z miodem. Uciąć duży kawałek folii aluminiowej – na tyle duży, by owinąć luźno udziec. Włożyć folię do dużej formy do pieczenia. Położyć na niej jagnięcy udziec. Wylać jabłecznik na dno obok mięsa. Zawinąć luźno folię i zacisnąć krawędzie.

Piec 120-150 minut, dwukrotnie polewając mięso sosem. Po takim czasie jagnięcina  będzie różowa

Wyjąć blachę z pieca, przełożyć jagnięcinę na talerz i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostawić sos w formie i wyrzucić folię.

Aby zrobić sos gravy, postawić formę do pieczenia na średnim ogniu, dodać bulion i gotować, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos ma być jeszcze gęściejszy, wlać do filiżanki trochę bulionu i zmieszać z pół łyżeczki mąki kukurydzianej. Wlać do sosu i gotować, aż się zagęści. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Trzymać w cieple do czasu serwowania.

Rada: Aby zapobiec wyciekaniu sosu na blachę, trzeba użyć dużo folii aluminiowej. W przeciwnym razie sos będzie się przypalał i nada gravy gorzki posmak.

Uwaga na kostki rosołowe, bo mogą zawierać śladowe ilości produktów mlecznych lub glutenu.

Czas pieczenia: 120-150 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij