Składniki

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa z udźca jagnięcego bez kości
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 150 ml wody
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 125 g różnych grzybów pokrojonych na duże kawałki
  • 75 g mrożonej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki do przybrania

Opis wykonania

1. Rozgrzej oliwę w naczyniu do zapiekania lub na patelni z grubym dnem. Wrzuć jagnięcinę i smaż, często mieszając, przez 5 minut lub do momentu gdy mięso będzie brązowe ze wszystkich stron. Wrzuć pomidory razem z sokiem i wlej wodę. Dodaj rozmaryn, tymianek i liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj, nie doprowadzając do wrzenia, przez 45 min.

2. Dodaj pokrojone grzyby i fasolkę, dopraw do smaku. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

3. Wyjmij rozmaryn, tymianek, liść laurowy. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ziołową polentą.

Rada:
Jeżeli zezwala na to Twoja dieta, możesz podawać to danie także z ryżem lub makaronem.