barszcz

Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa potrawa wigilijna. Już wkrótce zagości na świątecznych stołach. Przepisy na idealny barszcz czerwony ułatwią przygotowanie pysznego dania.

Wigilijna tradycja

Według tradycji, na wigilijnym stole pojawia się 12 potraw, które nie zawierają mięsa. Wśród nich króluje barszcz czerwony, który podawany jest z uszkami, nadziewanymi grzybowym farszem. Buraki mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, więc potrawa jest nie tylko smaczna ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Świąteczny barszczyk ma wielu zwolenników. Wystarczy dobry przepis, aby przygotować aromatyczny barszcz czerwony.

Barszcz czerwony

Składniki:
1 kg buraków
500 g żeberek lub schabu
1 cebula
250 g warzyw – marchewka, pietruszka, por, seler
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki octu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
pieprz

Przygotowanie:
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Zalewamy 1 l wody i gotujemy przez 30 minut. Wlewamy ocet i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Warzywa obieramy i myjemy. W osobnym naczyniu zalewamy mięso 1,5 l wody i podgrzewamy aż do zagotowania. Następnie dodajemy liście i ziele angielskie i gotujemy przez 30 minut. Wkładamy do wywaru warzywa i gotujemy aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy wywar solą, majerankiem i czosnkiem. Przecedzamy wywar z buraków i mięsa. Łączymy wywary i doprawiamy cukrem oraz pieprzem. Barszcz smakuje wyśmienicie samodzielnie lub wraz z uszkami, pasztecikami lub krokietami.

Barszcz czerwony z grzybami

Składniki:
1/2 kg buraków
suszone grzyby
ziele angielskie
listek laurowy
ocet
cukier
pieprz
sól

Przygotowanie:
Buraki obieramy, myjemy i kroimy na połówki. Jednego ścieramy na tarce. Zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy. Dodajemy do buraków wcześniej oczyszczone i namoczone grzyby – najlepiej borowiki oraz liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę octu, Barszcz zyska wyrazisty smak i ładny kolor. Wywar gotujemy do momentu, aż buraki będą miękkie. Doprawiamy go cukrem, solą i pieprzem. Barszcz podajemy z uszkami lub pasztecikami.