Herbatą w alergię?

Smakoszy herbaty wiedzą, że –

  • czarna pomaga sprawnie funkcjonować sercu, układowi krwionośnemu, zębom (przeciwpróchniczo), mózgowi i układowi pokarmowemu
  • zielona – na wszystkie powyższe oraz pęcherz moczowy, wspomaga ponadto odchudzanie i działa przeciwnowotworowo
  • czerwona – pomaga wątrobie, jelitom, wzmacnia układ odpornościowy, mózg i zęby
  • biała – mózgowi, opóźnia efekty starzenia, zapobiega nowotworom i wzmacnia układ odpornościowy.

Herbatą w alergię?

Zachować młodość

Herbata hamuje wolne rodniki działa zatem przeciw starzeniu się organizmu i chorobom sercowo-naczyniowym – i to we wszystkich odmianach, choć oczywiście różnią się składem, co w dużej mierze zależy od procesu przetworzenia.

Najwięcej antyoksydantów ma herbata zielona i to ona jest najbardziej skuteczna w zwalczaniu miażdżycy, nowotworów i alergii. Jest tu 20-krotnie bardziej skuteczna niż witamina C, zwiększając ilość komórek układu immunologicznego – w efekcie hamują proces zapalny, zwiększają odporność organizmu i chronią przed rozwojem chorób.

Tanina z herbaty zapobiega wchłanianiu przez organizm metali ciężkich, chroniąc narządy wewnętrzne – np. wątrobę.
AZ

Źródło – Newsweek, nr 40/2011

Czytaj także –