MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Halibut pod chrupiącymi ziemniakami


Składniki

  • Na pieczone buraki: 4 jednakowej wielkości buraki (w sumie około 550 g, umyte, ale nieobrane)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Na zapiekane halibuty: sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 grube filety z halibuta (około 200 g każdy – mogą być bez skóry)
  • 2 duże ziemniaki (oskrobane, ale nie obrane)
  • 3 łyżki bezsmakowego oleju bez śladowych ilości orzechów

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Ads code goes here

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Owinąć każdy burak folią aluminiową, skrapiając łyżką wody przed szczelnym zawinięciem folii.

Umieścić na blasze do pieczenia i piec godzinę lub do czasu, gdy buraki będą miękkie. Z upieczonych buraków skóra łatwo odchodzi.

Odciąć ogonki i nasady liści, po czym pociąć buraki na ćwiartki. Trzymać w cieple. Pokropić octem balsamicznym tuż przed podaniem. Przyprawić solą i pieprzem.

W czasie, gdy pieką się buraki (po 40 minutach), posypać filety z halibuta solą i pieprzem. Zetrzeć ziemniaki na grubej tarce i odsączyć sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na każdym filecie grubą, równą warstwę tartych ziemniaków. Docisnąć do ryby.

Rozgrzać na patelni olej, aż będzie bliski dymienia. Za pomocą dwóch łopatek dociskanych do filetów z dwóch stron, przenieść rybę na patelnię i ułożyć ziemniakami do dołu. Zagarnąć wszystkie ziemniaki pod rybę.

Smażyć około 5 minut, aż ziemniaki będą złote, po czym ostrożnie odwrócić filety, znowu za pomocą dwóch łopatek. Wstawić patelnię do piekarnika, jeżeli to możliwe. Jeżeli nie, przełożyć filety na blachę. Piec 8-10 minut.

Przełożyć rybę i buraki na podgrzane talerze. Podawać z zieloną fasolką szparagową z cytryną.

Propozycje serwowania. To danie smakuje wybornie z fasolką szparagową z cytryną. Gotować zieloną fasolkę szparagową na parze 6 minut, następnie wymieszać z oliwą oraz skórką i sokiem z cytryny.

Czas pieczenia: 75 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij