MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Gulasz z kurczaka, oliwek i ciecierzycy


Składniki

  • 4 łyżki łagodnej oliwy z oliwek (light)
  • 4 piersi kurczaka z kośćmi i skórą
  • posiekana cebula
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonej kukurydzy
  • pół łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
  • 4 lekko rozgniecione strączki kardamonu
  • 240 ml bulionu z kurczaka
  • sok z jednej cytryny
  • 425 g ciecierzycy z puszki – odsączonej i przepłukanej
  • 12 zielonych oliwek bez pestek – moczonych w wodzie przez dwie godziny (jeśli są słone)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Ads code goes here

Rozgrzać dwie łyżki oliwy w dużym żaroodpornym naczyniu i zrumienić piersi kurczaka z obu stron. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odstawić na bok.

Rozgrzać pozostałą część oliwy i smażyć cebulę oraz czosnek 2 minuty, aż zmiękną, ale się nie przyrumienią. Dodać kminek, kurkumę, kolendrę oraz kardamon i smażyć na wolnym ogniu minutę. Dodać bulion, sok z cytryny oraz ciecierzycę.

Doprowadzić gulasz do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 40-50 minut, aż kurczak będzie miękki. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucić oliwki.

Tuż przed podaniem gulasz przyprawić solą i pieprzem.

Uwaga na kostki rosołowe, które mogą zawierać śladowe ilości produktów mlecznych lub glutenu (jeżeli gotujecie dla osób o poważnej wrażliwości na produkty mleczne lub gluten).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij