MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Grzyby jako groźne alergeny


Grzyby jako groźne alergeny

Grzyby to całe królestwo alergenów, które znaleźć można dosłownie wszędzie. Potrafią skolonizować ludzką skórę doprowadzając do niebezpiecznych zmian, dostają się głęboko do dróg oddechowych powodując niebezpieczne choroby, zakażają żywność, nawet tę zamarzniętą, atakują ściany naszych domów…

Jest ich ponad 81 000 gatunków, niezwykle zróżnicowanych. Najlepiej rozwijają się w środowiskach mocno wilgotnych, ale ponieważ są bardzo odporne, można je spotkać także tam, gdzie wilgoci jest stosunkowo niewiele.

Grzyby w większości rozmnażają się przez zarodniki. Są one mikronowych rozmiarów, z niezwykłą łatwością przemieszczają się z wiatrem, wodą, na ubraniach, sierści zwierząt. To zarodniki właśnie stanowią dla człowieka największe niebezpieczeństwo – ze względu na swoje rozmiary i łatwość, z jaką się przemieszczają.

Ads code goes here

Co potrafią zarodniki grzybów

Są groźnymi alergenami, przede wszystkim zarodniki Alternaria i Cladosporium. Szczególnie groźne są dla osób zagrożonych alergią dziedzicznie, ale nie mniej zagrażają tym, którzy są zbyt długo wystawieni na ich oddziaływanie, np. zamieszkują zawilgocone budynki.

Działanie zarodników może powodować:

  • alergię skórną, czyli kontaktową
  • alergię wziewną
  • alergię pokarmową
  • uczulenie na antybiotyki
  • reakcje alergiczne, w odpowiedzi na istniejące w organizmie ognisko zapalne.

Grzyby jako groźne alergenyStosunkowo trudno wśród alergenów grzybów wyodrębnić te główne, co komplikuje standaryzację testów – należą biochemicznie do różnych kategorii. Dlatego trudno czasem lekarzowi postawić właściwą diagnozę.
W powietrzu atmosferycznym jest ich najwięcej w pogodne, suche i wietrzne dni po deszczu. Duża wilgotność wewnątrz pomieszczeń, wadliwa wentylacja czy klimatyzacja to także doskonałe środowisko dla grzybów.

Tych krążących w powietrzu nie jesteśmy w stanie uniknąć, dlatego tak ważna jest dbałość o wnętrza i prawidłowe przechowywanie żywności. Unikajmy choć tych grzybów, które możemy pokonać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij