MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Gryczane ciasto czekoladowe


Składniki

  • 175 g mąki gryczanej
  • 40 g mączki chleba świętojańskiego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej
  • 175 g brązowego nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 175 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka, plus odrobina do nasmarowania blaszki
  • 1 1/2 łyżki stołowej wody
  • NADZIENIE:
  • 2 łyżki stołowe mleka sojowego w proszku
  • 1 łyżka stołowa zimnej wody
  • 3 łyżki stołowe klarownego miodu
  • 25 g mączki chleba świętojańskiego lub gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
  • 50 g bezmlecznej margaryny lub masła koziego mleka
  • cukier puder do dekoracji

Opis wykonania

Do dużej miski wsyp mąkę, mączkę chleba świętojańskiego i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, tłuszcz i wodę. Zagniataj przez około minutę. Dodaj jaja i zagniataj kolejną minutę, od czasu do czasu, oskrobując ciasto od brzegów miski.

Ads code goes here

Ciasto podziel na połowę i każdą z nich włóż do nasmarowanej tłuszczem 15 centymetrowej blaszki. Wygładź wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 35 minut. Sprawdź, czy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy po wyjęciu. Pozostaw ciasto przez jakiś czas w piekarniku, potem wyjmij i ostudź.

Przygotuj nadzienie. Wymieszaj mleko sojowe z wodą, aż do uzyskania jednolitej pasty. Wyłóż ją na patelnię z grubym dnem, połącz z miodem, mączką chleba świętojańskiego lub gorzką czekoladą i tłuszczem. Powoli podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka. Zdejmij patelnię z ognia. Kiedy masa przestygnie, posmaruj nią jeden z upieczonych placków i przyciśnij drugim.

Ciasto posyp cukrem pudrem.

Ważne. Porcja na ciasto o średnicy 15 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij