Składniki

  • bezsmakowy olej do orzechów
  • 85 g płynnego miodu
  • 170 g płatków owsianych
  • 85 g rodzynek sułtańskich
  • 55 g suszonych moreli, posiekanych
  • 45 g pestek dyni
  • 30 g orzechów pinii, uprażonych
  • 30 g preparowanego ryżu lub pszenicy
  • 55 g płatków kukurydzianych
  • 85 g otrębów
  • 45 g suszonych jabłek lub ananasa
  • owoce sezonowe, np. jeżyny

Opis wykonania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Smarujemy olejem dużą blachę do pieczenia.
Przekładamy miód do średniej wielkości miski. Delikatnie go podgrzewamy, jeżeli nie jest dość płynny. Wrzucamy płatki owsiane i mieszamy, żeby się dokładnie pokryły miodem.
Kładziemy cienką warstwę na posmarowaną olejem blachę i pieczemy 10-15 min., aż masa się przyrumieni. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala.
Wyjmujemy blachę z pieca i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy płatki w szczelnym pojemniku, jeśli chcemy je przygotować na zapas.
Jeśli mają być użyte zaraz po przygotowaniu, mieszamy je z innymi suchymi składnikami. Dodajemy owoce i podajemy z mlekiem lub jogurtem.

WERSJA BEZ GLUTENU:
Postępujemy wg głównego przepisu, ale płatki owsiane zastępujemy płatkami ryżowymi. W przypadku dodatkowych składników zastępujemy otręby płatkami gryczanymi lub z prosa i używamy ryżu preparowanego lub otrębów ryżowych zamiast preparowanej pszenicy. Dodajemy 45 g pistacji, 30 g płatków migdałowych i 45 g prażonych orzechów laskowych.

WERSJA BEZ MLEKA:
Postępujemy wg głównego przepisu, ale zalewamy płatki napojem bezmlecznym. Można użyć również mleka sojowego lub ryżowe.