Składniki

  • 4 brzoskwinie (około 450 g) w skórkach
  • 250 ml wody
  • 225 g cukru pudru
  • cienko obrana skórka z połowy cytryny
  • laska wanilii

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Przeciąć brzoskwinie na połówki i mocno szarpnąć, by je rozdzielić. Wyjąć pestkę, podważając ją nożykiem.

Umieścić w rondlu z grubym dnem wodę, cukier i skórkę z cytryny. Rozciąć laskę wanilii i wyjąć nasiona. Włożyć do rondla zarówno laskę, jak i nasiona. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień, żeby syrop delikatnie się gotował.

Ostrożnie włożyć do rondla owoce. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 5-10 minut, aż owoce będą miękkie i łatwo będzie w nie wbić szpikulec lub ostro zakończone ostrze noża. jeżeli nie są zanurzone całkowicie, w połowie gotowania należy je delikatnie przewrócić na drugą stronę. Czas gotowania zależy od tego, czy owoce są dojrzałe, czy nie. Wyjąć ostrożnie z rondla łyżką cedzakową, odłożyć na bok i trzymać w cieple.

Gotować sos na dużym ogniu 2-3 minuty, aż otrzyma się syrop. Wyjąć laskę wanilii. Polać owoce syropem i podawać ciepłe.

Rada: Jeżeli syrop ma być lżejszy, należy zmniejszyć ilość cukru do 115 g. jeśli wolicie obrane brzoskwinie, zanurzcie je na 10 sekund we wrzątku, po czym natychmiast schłodźcie w misce z zimną wodą. Małym, ostrym nożem ściągajcie skórkę. Posmarujcie brzoskwinie sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

Ważne. Morele można gotować w syropie z wanilią i skórką z cytryny, ale też w brązowym cukrze z dużą szczyptą białego pieprzu. Spróbujcie ugotować śliwki z kawałkiem cynamonu i drobno startej skórki z pomarańczy, by uzyskać aromatyczny, rubinowy w kolorze syrop. Gwiazdka anyżu i miód też są odpowiednie dla bardziej aromatycznych owoców. Wykorzystajcie świeży imbir, szafran, wino lub mocne alkohole do skomponowania własnych syropów.