Składniki

  • ziemniaki
  • mąka lub skrobia ziemniaczana czy kukurydziana
  • masło klarowane
  • 2 łyżki muscovado
  • 2-3 pastylki czystej lukrecji

Opis wykonania

Przygotować posypkę: pastylki lukrecji owinąć pergaminem i pokruszyć na pył, uderzając tępą stroną tłuczka do mięsa. Wymieszać z cukrem. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Uformować placek i podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć i wypełnić mąką lub wybraną skrobią. Dodać czwartą część ziemniaków i wyrobić ciasto. Z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki i zrobić widelcem charakterystyczne wzorki. Gdyby ciasto się kleiło, podsypywać mąką. Gnocci wrzucić do osolonego wrzątku i wyjąć łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną. Polać rozpuszczonym masłem i posypać lukrecjową posypką.