Gluten a reumatoidalne zapalenie stawów

Nietolerancja glutenu prowadzi do uszkodzeń błony w jelicie cienkim, gdy przyjmujemy pokarm z glutenem, występującym w większości ziaren. Chleb, makaron i ciasteczka różnego rodzaju to tylko niektóre z pokarmów zawierających gluten.

Osoby z nietolerancją glutenu mogą odczuwać skutki uboczne po zjedzeniu dania, które go zawiera, ale niektórzy nie mają żadnych objawów, a jednak nieświadomie zwiększają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.

Nietolerancja glutenu a inne schorzenia

Nietolerancja glutenu może doprowadzić do poważnych schorzeń takich jak cukrzyca i nowotwory jelit. Może powodować bóle stawów, co jest także objawem reumatoidalnego zapalenia stawów.

Dodatkowe objawy to skurcze mięśni, utrata włosów, nudności, bóle brzucha, utrata apetytu, owrzodzenie jamy ustnej, a nawet drgawki.

Gluten a reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, powodującą atakowanie zdrowych tkanek przez niewłaściwie funkcjonujący układ odpornościowy.

Przyczyny reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) są nieznany do końca – występuje najczęściej u kobiet w średnim wieku, choć zdarza się i u mężczyzn. Objawami RZS są ból i sztywność stawów – na ogół palców, nadgarstków, kolan, stóp i kostek. Zdarza się, że w stawach odczuwalne jest ciepło nawet podczas bezruchu, a z czasem ulegają one deformacji.