MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Glutaminian sodu – częsty alergen pokarmowy


Glutaminian sodu - częsty alergen pokarmowy

E 621 czyli sól jednosodowa kwasu glutaminowego to nierzadko alergizująca substancja, wzmacniająca smak i zapach szczególnie w potrawach mięsnych i warzywnych.

Nadmierne jego spożycie powoduje palpitacje serca, bóle głowy czy potliwość. Te objawy fizjologiczne wraz z drętwieniem, osłabieniem i palpitacją tworzą tzw. syndrom chińskiej restauracji.

Na ogół reakcje na glutaminoan sodu są sporadyczne i krótkotrwałe, stąd został uznany za bezpieczny dla zdrowia. U niektórych wzmaga znacznie apetyt. Zjedzony w bardzo dużych ilościach może uszkodzić siatkówkę oka, ale to bardzo rzadkie przypadki.

Ads code goes here

Glutaminian sodu - częsty alergen pokarmowy

Gdzie występuje E 621?

  • w koncentratach sosów i zup
  • w przyprawach do mięs, sosów i zup (jak Vegeta, Maggi, Jarzynka, Kucharek)
  • w gotowych daniach jak flaki, bigos, pulpety w sosie, kapusta faszerowana itp.
  • wyrobach garmażeryjnych z nadzieniami warzywnymi lub mięsnymi jak krokiety, pierogi
  • w wędlinach i pasztetach
  • w daniach kuchni azjatyckiej
  • chipsach i przekąskach

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij