Składniki

  • 1/4 litra sosu pomidorowego (np. gęstego soku)
  • 2 małe śmietany do zup i sosów (dla alergików są produkty mleczne bez laktozy albo sojowe)
  • świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek)
  • żelatyna na 1/2 litra płynu – patrz na opakowanie (dla wegetarian są żelatyny roślinne agar-agar)
  • sól
  • tabasco
  • czosnek

Opis wykonania

1 warstwa – pomidorowa:
zagotować sos pomidorowy i doprawić solą i rozgniecionym czosnkiem. Dodać kilka kropel tabasco do smaku i rozpuścić żelatynę (tu należy kierować się opisem na opakowaniu żelatyny, w zależności od rodzaju, przygotowanie, może się nieco różnić). Kiedy sos będzie chłodny, ale jeszcze płynny, wlewamy do foremki i wstawiamy na 2 godziny do lodówki nastawionej na mocne chłodzenie.

2 warstwa – śmietanowa
1 śmietanę podgrzewamy, postępujemy tak samo, jak z pierwszą warstwą, ale tylko solimy. Kiedy będzie chłodna, ale jeszcze płynna, wlewamy do foremki na warstwę pomidorową i wstawiamy ponowie na 2 godziny do lodówki

3 warstwa – z ziołami
1 śmietanę blenderujemy ze świeżymi ziołami, podgrzewamy i dalej postępujemy tak samo, jak z pierwszą warstwą, ale niczym już nie przyprawiamy. Kiedy będzie chłodne, ale jeszcze płynne, wlewamy do foremki na warstwę śmietanową i wstawiamy ponowie na 2 godziny do lodówki.

Na foremkę nadaje się na przykład plastikowe opakowanie od twarożku lub jogurtu, łatwiej wyjąć galaretkę niż z naczynka porcelanowego.

Jak już galaretka stężeje wyjmujemy z foremki i ozdabiamy na przykład listkiem bazylii i octem balsamicznym. Można podać lekkie pieczywo, na przykład krakersy.

Autorka – Mariola Streim
http://veggieola.blogspot.com