Składniki

  • 2 i pół szklanki zwykłej mąki (375 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
  • 14 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano (możemy zastąpić suszonym oregano)
  • 1-2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • pomidorki koktajlowe,
  • suszona bazylia
  • czarne oliwki
  • oliwa

Opis wykonania

wersja dla uczulonych na mleko i białko jajka kurzego, także dla wegetarian i wegan

Drożdże kruszymy w miseczce i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę mieszamy z solą, oregano, dodajemy drożdże i stopniowo dolewając wodę, wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy 25 cm, przykrywamy kuchenną ściereczką bądź natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość). Kiedy ciasto wyrośnie (po około godzinie) palcem robimy w cieście wgłębienia, wkładamy w nie połówki pomidorków i oliwki. Ciasto posypujemy gruboziarnistą solą, bazylią i kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220 stopni i pieczemy bez przykrycia około 25 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Do przygotowania tego włoskiego pieczywa możemy wykorzystać inne ulubione zioła i dodatki. Świetnie sprawdzi się tutaj nie tylko bazylia i oregano, ale także szałwia, tymianek, rozmaryn, czy estragon. Jeśli nie lubimy oliwek, bądź pomidorków (bądź też jesteśmy na nie uczuleni), wierzch ciasta możemy posypać posiekaną w piórka cebulką. Możemy zrobić także wersję tylko z dodatkiem ziół- jest równie smaczna.

Jeśli pieczywo będą spożywać osoby, które tolerują produkty mleczne, warto do ciasta w trakcie wyrabiania dodać około 1/4 szklanki startego na drobnych oczkach sera, np. parmezanu.

Autorka – Malwina z Filozofii Smaku
http://filozofiasmaku.blogspot.com