MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Fegato alla Veneziana


Składniki

  • 2 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
  • 2 łagodne cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 8-12 cienkich plastrów oczyszczonej cielęcej wątróbki (w sumie 450 g)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 45 g masła
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • Do dekoracji: posiekana natka pietruszki lub szałwia

Opis wykonania

Dieta bez jajek, glutenu i orzechów:

Ads code goes here

Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć cebulę 8-10 minut, często mieszając, aż będzie miękka i przyrumieni się, ale nie przypali. Zdjąć cebulę z patelni łyżką cedzakową i odstawić na podgrzany talerz.

Przyprawić wątróbkę solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ustawić średni płomień i położyć na patelni masło. Gdy zacznie się pienić, ułożyć plastry wątróbki i przyrumienić, najlepiej partiami, by nie leżały za ciasno. Na gorącej patelni wątróbki smażą się szybko, powinno więc wystarczyć 15 sekund na stronę.

Przełożyć cebulę na brzeg patelni i szybko podgrzać. Pokropić octem, który zasyczy i szybko wyparuje, zostawiając tylko odrobinę płynu.

Przełożyć potrawę na podgrzane talerze, polewając sosem i posypując natką pietruszki lub szałwią.

Uwaga na octy! Nie używać zamiast czerwonego octu winnego octu na bazie ziaren lub słodu. Smak nie będzie właściwy, a osoby wrażliwe na gluten nie tolerują tych rodzajów octu.

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, ale zamiast masła użyć 2 1/2 łyżki łagodniej oliwy z oliwek.

Czas smażenia – 12 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij