Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
  • ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2 duże czerwone papryki, przekrojone na pół i pokrojone w paski
  • w duże zielone papryki, przekrojone na pół i pokrojone w paski
  • 4 pomidory pokrojone w ósemki
  • 4 pierski kurczaka bez skóry, pokrojone w paski
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • NA GUACAMOLE
  • duże, dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka kropli Tabasco (według uznania)
  • PODAWAĆ
  • z 8 plackami tortilli
  • dużą zieloną sałatą

Opis wykonania

1, W celu przyrządzenia guacamole przełożyć miąższ awokado do małej miseczki i ugnieść z sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Przyprawić do smaku. Wlać kilka kropli Tabasco, by dodać ostrości.
2.Rozgrzać olej na patelni lub woku. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i pomidory. Smażyć ciągle mieszając, 4 minuty, aż zrobią się miękkie. Wrzucić kurczaka i smażyć 2 minuty. Dodać przyprawy i zioła oraz sól i pieprz do smaku.
3. Podgrzać tortille na przykrytym talerzu położonym na garnku z gotującą się wodą lub zawinąć je w papierowy ręcznik i podgrzać szybko w kuchence mikrofalowej.
4. Rozłożyć sos z kurczakiem na placki, położyć na wierzch łyżkę guacamole i zwinąć placki w ruloniki. Ułożyć miejscem łączenia się ciasta do dołu na ogrzanych talerzach. Podawać z zieloną sałatą.