Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 10g drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • Malinowa lub jagodowa konfitura
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej lub gorącej wody

Opis wykonania

Cukier, woda, drożdże z tych składników zrobić zaczyn(surowe ciasto). Aby wyrosło przykryć i odstawić na kilka minut.

Jak zaczyn już będzie gotowy dodać do reszty składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 7-10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Gdy ciasto już wyrośnie rozwałkować na prostokąt około 5mm grubości. Posmarować konfiturą. Zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta. Roladę pokroić ostrym nożem w plastry grubości około 2,5-3cm. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układać drożdżówki w odstępach od siebie żeby się nie posklejały. Bawełniana ściereczką przykryć i pozostawić na około 30minut.

W temperaturze 180 stopni piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ślimaczków. Gdy już wystygną posmarować lukrem 😉