Składniki

  • 6 kawałków ryby po ok. 170-180 g każdy (dowolna biała, może być też morszczuk, mintaj czy halibut)
  • 2 łyżki sosu sojowego bez dodatku pszenicy
  • 2 posiekane plastry świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • ciut cukru i pieprzu do smaku
  • pęczek dymki – do posiekania
  • kolendra do dekoracji
  • ryż (najlepiej brązowy – jest zdrowszy od białego, czarny zaś zwalcza objawy alergii)

Opis wykonania

dla stosujących dietę bezglutenową, bezmleczną, bez jaj i orzechów

Rybę bez ości i łusek włóż na godzinę do marynaty z sosu sojowego, imbiru, przypraw (np. 5 zapachów), oleju, pieprzu i cukru.
Na rozgrzanej patelni teflonowej połóż rybę skórą do dołu i dorzuć posiekaną dymkę, po czym podsmażaj do 5 minut, mieszając dymkę, by się nie przypaliła. Pokrop wszystko marynatą i smaż jeszcze kilka minut aż ryba będzie usmażona.
Dorsz podawać z ryżem gotowanym, przysmażoną cebulką i gałązkami kolendry.
Jeśli nie szkodzi nam groszem lub kukurydza możemy dodać taki z puszki (o ile nie uczulają nas konserwanty) do gotującego się ryżu na 3-4 minuty przed końcem jego gotowania, by ziarna się nie rozpadły.