MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu
REKLAMA
Provag

Dom bez przykrych zapachów


Dom bez przykrych zapachów

Wielkie porządki robiliśmy przed świętami, jednak te kuchenne czekają nas niestety także i po świętach. Jak je przeprowadzić bez alergenów?

 

Przed świętami wielkie sprzątanie i gotowanie, po świętach – sterty brudnych naczyń i nieprzyjemne kuchenne wonie. Jak ich się najlepiej pozbyć i nie korzystać przy tym ze sklepowych specyfików?

Ads code goes here

Patenty dla alergika:

  • brzydki zapach z kosza na śmieci można zlikwidować przecierając do sucha wnętrze kosza suchą papką z sody i wody, a następnie wsypując trochę sody na jego dno lub wykładamy dno warstwą gazet, która pochłonie nieprzyjemne zapachy
  • na nieprzyjemny zapach w lodówce zaradzić może łyżka proszku do pieczenia, którą wsypujemy na talerzyk i wstawiamy do lodówki (specyfik ten należy wymieniać co dwa tygodnie, a lepszy efekt osiągniemy, gdy dodatkowo do lodówki włożymy połowę jabłka); nieprzyjemnej woni z lodówki pozbyć można się także przecierając ją od czasu do czasu roztworem octu
  • na stęchłą woń w naczyniach kamiennych pomaga wyparzenie naczyń wrzącą wodą z popiołem drzewnym lub skorzystanie z roztworu z węgla leczniczego (4 pastylki węgla na szklankę wody), który wlać należy do naczynia i pozostawić go na 2-3 godziny

Dom bez przykrych zapachów

  • zapach przypalonego mleka, które wylało się na płytę kuchenną zniwelujemy posypując płytę solą kuchenną
  • zapachu pikli ze słoika pozbędziemy się, gdy wsypiemy do niego zmielonej goryczy i zalejemy go wodą (miksturę należy pozostawić na kilka godzin), a jeśli ma być szybko wystarczy na kilkanaście minut włożyć do słoika łyżeczkę musztardy i zalać ją wodą
  • zapachu śledzi pozbędziemy się mocząc naczynie w zimnej wodzie z sodą lub przecierając je fusami z kawy
  • zapach cebuli, czosnku lub ryb na dłoniach można zlikwidować nacierając dłonie sodą, płucząc je i następnie myjąc je mydłem
  • zapachu cebuli na maszynce do mięsa pozbędziemy się przepuszczając przez urządzenie surową marchew
  • na zapach ryby na patelni też jest prosty patent – wystarczy wylać na nią fusy herbaciane, dodać trochę wody, doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia – tak samo można postąpić z cynamonem
  • zapach gotowanej kapusty i innych potraw można zneutralizować gotując w naczyniach niewielką ilość wody z ziołami i przyprawa
  • zeschnięty tłuszcz na płycie kuchennej nie będzie nikomu przeszkadzał, gdy płytkę posypiemy solą lub przetrzemy cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij