MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Czy skłonność do alergii jest dziedziczna?


genetyczna-sklonnosc-do-alergii

Kolor oczu, włosów, skóry, a nawet wybitne uzdolnienia matematyczne – wszystkie te cechy są uwarunkowane przez geny, które otrzymaliśmy od rodziców. Co ciekawe, z badań naukowych wynika również , iż wraz z DNA przekazywana jest skłonność do alergii.

Udowodniono, iż dzieci, których rodzice zmagają się z uczuleniem, są bardziej narażone na rozwój alergii niż ich rówieśnicy, których krewni nigdy nie borykali  się z tą przypadłością.  Jeśli jedno z rodziców choruje na alergię, prawdopodobieństwo, iż dziecko odziedziczy skłonność do uczuleń, wynosi 30-40%. W sytuacji, gdy obydwoje rodzice cierpią na tę przypadłość, ryzyko wzrasta do 60-70%.  W tym miejscu warto zaznaczyć, iż tym, co otrzymujemy w genach po przodkach, jest skłonność do alergii. W praktyce oznacza to, iż dziecko, których rodzice chorują na AZS, samo nie musi się zmagać z atopowym zapaleniem skóry, ale może zachorować na alergię na roztocza.

Jak ustrzec dziecko przed alergią?

Jako rodzic pragniesz dla swojego dziecka wszystkiego, co najlepsze, chciałbyś uchronić je przed rozwojem alergii. Czy jest to możliwe? Wprawdzie nie istnieją sposoby, które dałyby nam 100-procentową gwarancję, że dziecko nigdy nie będzie zmagało się z uczuleniem, ale ryzyko można skutecznie obniżyć, wcielając w życie kilka zasad.

Ads code goes here

genetyczna-sklonnosc-do-alergii

Lista zakazów dla kobiet w ciąży często bywa naprawdę długa.  Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie dobre rady przekazywane z ust do ust znajdują potwierdzenie w rzeczywistości.  Jednym z absurdalnych zakazów jest ten, który nawołuje ciężarne do odstawienia pokarmów, które stanowią źródło potencjalnych alergenów. Wbrew obiegowej opinii kobiety spodziewające się dziecka mogą jeść bez żadnych ograniczeń truskawki, cytrusy, chleb czy jaja.  Wyjątek stanowi sytuacja, gdy przyszła mama sama jest uczulona na któryś z wyżej wymienionych pokarmów.

W ludowych mądrościach często można jednak znaleźć ziarnko prawdy. Jeśli spodziewasz się dziecka, powinnaś unikać artykułów spożywczych naszpikowanych  chemią, czyli słodyczy z dodatkiem sztucznych  barwników, serów zawierających syntetyczne konserwanty (nie musisz unikać lizozymu, to składnik uzyskiwany z jaj, który ogranicza namnażanie mikroorganizmów) i nikotyny.  Ta ostatnia znacząco zwiększa ryzyko alergii u dziecka.  Na czas ciąży należy zrezygnować z palenia papierosów i unikać zadymionych pomieszczeń.

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij