Czy jogurty wzmacniają odporność u dzieci?


Czy jogurty wzmacniają odporność u dzieci?

Wierzymy, że picie jogurtów uchroni nas przed wszelakimi infekcjami, reklamy zachwalają ich dobroczynne działanie. W rzeczywistości tylko niektóre szczepy bakterii faktycznie pomagają zwalczać choroby a i tych jest niewiele.

Zakatarzony chłopczyk jest smutny i nie bawi się z kolegami. Jednak parę łyków jogurtu sprawi, że pojawi się wokół niego magiczna bariera, chroniąca go przed zarazkami. Mama chłopca jest dumna z siebie – oto zapewniła szczęście swemu dziecku. Rodzice chcą, by ich dzieci w pełni korzystały z życia – dlatego sięgają po jogurty, wierząc, że zapewniają dziecku właściwą ochronę.

Pułapka reklamy

Niestety, nie jest tak różowo. Jogurty co prawda pomagają odbudować zniszczoną florę bakteryjną po leczeniu antybiotykami, ale ich dobroczynne działanie w aspekcie odporności nie jest wciąż jednoznacznie potwierdzone.

Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznała, że badania w tym zakresie nie są przekonujące, a zatem producenci jogurtów nie powinni wykorzystywać aspektu wzmacniania odporności jako atutu w reklamach, bo jest to jedynie chwytliwy zabieg marketingowy, a nie potwierdzona wiedza medyczna.

Naukowcy przestrzegają przed wiarą w to, że probiotyki wspomagają leczenie alergii – nie zostało to dotąd udowodnione!

PRO- czy PREbiotyk?

Probiotyki są od lat popularne w leczeniu i zapobieganiu alergii u dzieci, co podważyli naukowcy m.in. z londyńskiego Imperial College czy University of Reading z Berkshire.

O wiele korzystniejsza od probiotyków jest dieta bogata w prebiotyki Czym one się różnią? Probiotyk ma w sobie szczepy bakterii, z kolei prebiotyk zawiera substancje stymulujące – składniki pożywienia powodujące przyrost dobrych bakterii w naszych jelitach. Jest to nasza prywatna, wewnętrzna armia, o którą przede wszystkim należy dbać.

Czy jogurty wzmacniają odporność u dzieci?Na odporność przydadzą nam się bardziej cykoria, banany, owies i płatki zbożowe.

Jednak i probiotyki mają swoje zalety: są skuteczne w leczeniu biegunki, mogą też zapobiegać atopowemu zapaleniu skóry u dzieci, ale nie ma dowodów, by wzmacniały odporność.

Jogurty zawierające żywe kultury bakterii, głównie pałeczek kwasu mlekowego – mają pozytywny wpływ na organizm.

Nie dajmy się jednak zwieść: cudowne właściwości napójów mlecznych odbijających bakterie od naszego ciała, są po prostu zabiegiem reklamowym.

Komentarze

Zaloguj się wpisując swój login i hasło
lub poprzez jeden z poniższych serwisów