MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Czy jesteś podatny na nadwrażliwość pokarmową?


Czy jesteś podatny na nadwrażliwość pokarmową?

Im częściej mamy kontakt ze specyficznym składnikiem pokarmowym, tym rośnie ryzyko uczulenia na ten składnik.

Gdy jemy za często to samo obciążamy układ odpornościowy – a to może rozwijać nietolerancję pokarmową.

Nie tylko korzystanie ze środków chemicznych, przebywanie w zanieczyszczonych pomieszczeniach, kurzu i pleśni wpływa niekorzystnie na nasz układ immunologiczny.

Ads code goes here

Picie dużych ilości mleka, spożywanie często pszenicy, kukurydzy, a nawet czekolady, kawy czy cukru, nie mówiąc już o glutaminianie sodu czy innych konserwantach obciąża układ odpornościowy i rozwija alergię.

Błędy codziennej diety

Do tego nawyki szybkiego jedzenia – nie tylko fast foodów, ale gotowych dań czy półproduktów, które obciążają naszą nieurozmaiconą, dietę bazującą codziennie na kilku tych samych składnikach. Te nawyki żywieniowe rozwijają nadwrażliwość, która u poszczególnych osób rozwija się w różnym czasie i towarzyszą jej różne objawy.

Okazuje się, że przeciętny Europejczyk nie uwzględnia w diecie więcej niż 5-30 składników pokarmowych dziennie – im jest ich mniej tym problemy są większe, a pierwszymi symptomami bywają na ogół bóle głowy i przemęczenie.

Od czego jeszcze zależy podatność na nadwrażliwość pokarmową?

Czy jesteś podatny na nadwrażliwość pokarmową?To czynniki metaboliczne w naszym organizmie wpływają na stopień podatności – są to

  • problemy z tarczycą (nadczynność lub niedoczynność),
  • niedoczynność nadnerczy,
  • niski poziom cukru we krwi czyli hipoglikemia,
  • u kobiet – nieregularny cykl miesiączkowy, zaburzający poziom estrogenu w stosunku do progesteronu,
  • przyjmowanie antybiotyków, które zabijają wiele bakterii w jelitach, przez co rozwijają się inne, niefunkcjonujące sprawnie podczas trawienia i utrudniające pracę jelit,
  • długotrwały stres
  • nienaturalny styl życia.

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij