Czy jabłka mogą wywołać alergię?

Alergia wyłącznie na jabłka występuje rzadko. Częściej szkodzi składnik, występujący też w innych owocach czy warzywach lub orzechach. Jednak ten typ alergii wiąże się na ogół z uczuleniem na pyłek brzozy, rzadziej bylicy czy traw, ale bywa, że także stosowane w sadzie opryski na jabłka.

Alergię wywołać mogą zarówno surowe jabłka, jak i gotowane (w kompocie). Wyciągi z owoców mogą być stosowane również w kosmetykach i przez ich stosowanie wywołać alergię skórną czy zespół alergii jamy ustnej.

Nadwrażliwość na pyłki bylicy także ułatwia powstanie odczynów krzyżowych z owocami. Zdarza się, że reakcja alergiczna występuje jedynie po wysiłku fizycznym.

Co 8 osoba z nadwrażliwością pokarmową ma alergię na jabłka (dodatnie próby skórne), co 30 osoba ma reakcje wymagające leczenia. Jabłko zawiera różne alergeny, poza tymi związanymi z pyleniem także wspólne z marchwią i takie, które występują tylko w jabłkach.
AZ