Składniki

  • 1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • szczypta soli
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki czerwonych marynowanych papryczek, podpieczonych i zmiksowanych na puree (optymalnie – z własnej marynaty bez konserwantów)
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki zmiksowanej lub b. drobno poszatkowanej czerwonej cebuli

Opis wykonania

Na jego przygotowanie wystarczy 20 min. Smakuje jak pyszny, aromatyczny włoski sos, choć nie zawiera pomidorów. Pachnie bazylią, przyprawami, oliwkami…

Zmiksowane warzywa dają gęstość i konsystencję bliższą sosowi pomidorowemu, stąd warto zacząć od zmiksowania cebuli i wyciśnięcia czosnku, podduszenia na wolnym ogniu w oliwie z oliwek, dodajemy do nich zioła (pietruszkę, bazylię lub oregano i cząber), sól oraz brązowy cukier. Kolejno dodajemy puree z czerwonej papryki, sok z cytryny, wino – razem gotować aż do zgęstnienia sosu.
Najzdrowiej podawać sos z makaronem z pszenicy durum lub pełnoziarnistym (ciemnym). Na wierzchu można udekorować dla smaku serem feta, prażonymi nasionami dyni czy kaparami.

bazylia, brązowy cukier, cytryna, cząber, czerwona cebula, czerwone wino, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, oregano, papryka marynowana, sok z cytryny, sos, sól