Czerwień koszenilowa czyli E124

Ten nader często stosowany w produktach spożywczych związek chemiczny z grupy związków azowych ma swoją barwą przypominać naturalny kolor wiśni, malin, truskawek czy buraków. Jest stosowany także w tabletkach np. na gardło (tych o odcieniu czerwonym oczywiście).

W przemyśle spożywczym stosuje się go m.in do: ciast i galaretek w proszku, dżemów, polew deserowych, zup pomidorowych, napojów, lodów, a także do barwienia skorupek jaj, waty cukrowej, słodyczy.

Barwnik ten występuje w formie soli sodowej i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się małą odpornością na promienie słoneczne.

Ważne dla alergików

Warto wiedzieć, że dopuszczalne dzienne spożycie E124 wynosi 4 mg/kg ciała.
Jakie ma działania niepożądane? Może powodować katar sienny, ale także w Tabelach dodatków i składników chemicznych występuje jako substancja kancerogenna, doprowadzając w jakiejś mierze do guzów wątroby.

E 124 jest barwnikiem azowym, zatem nie jest wskazany dla astmatyków może również powodować nadpobudliwość u dzieci.

Czerwień koszenilowa czyli E124

Co kryje się w lodach?

Uznane za mogące szkodzić zdrowiu zostały takie substancje jak żółcień pomarańczowa (E 110), żółcień chinolinowa (E 104), azorubina/karmoizyna (E 122), czerwień allura (E 129), tartrazyna (E 102) oraz pąs 4R/czerwień koszenilowa A (E 124).

Wszystkie występują w lodach, dlatego warto zwracać uwagę na ich skład przed zakupem w markecie. Trudniej mamy wtedy, gdy chcemy zamówić lody w cukierni czy kupić gałkowe, nie zastanawiając się nad ich jakością ani składem.