MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Czekoladowe trufle


Składniki

  • 225 g czekolady zawierającej co najmniej 70% miazgi kakaowej, w razie konieczności bez śladowych ilości orzechów i/lub glutenu
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • łyżka dowolnego likieru np. Grand Marnier lub brandy
  • 55 g przesianego cukru pudru
  • 30 g kakao w proszku, w razie konieczności bez śladowych ilości orzechów i/lub glutenu

Opis wykonania

Kroimy czekoladę w kostkę o boku pół centymetra. Wkładamy do żaroodpornego naczynia.

Ads code goes here

Podgrzewamy w rondlu śmietanę, aby była bliska wrzenia. Wylewamy na czekoladę. Odstawiamy na 5 minut.

Za pomocą miksera mieszamy czekoladę ze śmietaną, aż nie będzie żadnych grudek. Dodajemy likier i cukier puder. Odstawiamy masę do wystygnięcia, po czym chłodzimy w lodówce do chwili, gdy zacznie twardnieć.

Nabieramy masę truflową łyżką do deserów. Formujemy w dłoniach kulki o średnicy 2 cm. Obtaczamy każdą ostrożnie w kakao. Układamy na talerzu lub w małych papierowych foremkach. Chłodzimy, aż stężeją.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale używamy bezmlecznej czekolady. Zamiast kremówki używamy śmietany sojowej. Jeżeli dodajemy likier, sprawdzamy, czy jest bezmleczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij