Składniki

  • 150 g mąki z brązowego ryżu
  • 25 g zmielonego ryżu
  • drobno posiekana skórka z 1 cytryny
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka plus trochę do natłuszczenia formy
  • 1 łyżka stołowa nierafinownego cukru z trziny cukrowej

Opis wykonania

1. Mąkę i zmielony ryż przesiej do miski. Wymieszaj ze skórką z cytryny i cukrem, dodaj margarynę lub masło i rozetrzyj palcami. Ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta, uważaj jednak, żeby nie wyrabiać ciasta za długo, bo będzie się kleić. Przykryj i odstaw na 30 minut.

2. Wyłóż foremkę o średnicy 18 cm papierem do pieczenia i włóż ciasto. Nakłuj całe ciasto widelcem, następnie zaznacz na cieście trójkąty. Wstaw na 15 minut do lodówki.

3. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 C przez 35-40 minut aż będzie lekko złote. Wyjmij z piekarnika i równomiernie posyp cukrem z trzciny cukrowej. Zostaw na papierze do przestygnięcia, a następnie przełóż na druciany stojak do całkowitego wystygnięcia.

Wariacje:

Użyj 50 g rodzynek zamiast 25 g cukru.