MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Ciasteczka kokosowe


Składniki

  • 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka i do natłuszczania formy
  • 50 g melasy
  • 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g świeżo startego kokosa lub wiórków kokosowych
  • 75 g płatków z prosa
  • 125 mąki z brązowego ryżu

Opis wykonania

Przepis doskonały dla osób na podstawowej diecie wykluczającej, ścisłej diecie wykluczającej, diecie bezglutenowej, dieta bezjajecznej; nie zawiera pszenicy, orzechów ani mleka krowiego.

Ads code goes here

Do dużego rondelka wkładamy margarynę lub masło, melasę i cukier. Mieszamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru. Po zdjęciu z ognia dodajemy sodę oczyszczoną i dobrze mieszamy. Dodajemy startego kokosa, płatki z prosa oraz mąkę. Mieszamy.

Delikatnie chłodzimy ciasto, a następnie formujemy 24 kulki.

Kulki kładziemy na 2 natłuszczonych arkuszach papieru do pieczenia, zostawiając dużo miejsca, ponieważ ciasto będzie zwiększać swoją objętość w czasie pieczenia. Spłaszczamy kulki, delikatnie je naciskając.

Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złocisto- brązowej barw.Zostawiamy ciasteczka na papierze do ochłodzenia, następnie przekładamy na druciany stojak do całkowitego wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij