Składniki

  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g suchych drożdży
  • 175 g mąki z brązowego ryżu
  • 175 g mąki żytniej pytlowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 ml oleju słonecznikowego
  • bezmleczna margaryna do natłuszczenia formy
  • 1 łyżka stołowa nasion kolendry (opcja)
  • ½ łyżki stołowej nasion kminu rzymskiego (opcja)

Opis wykonania

Do małego garnuszka wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Dodaj drożdże i pozostaw w ciepłym miejscu, aż zaczyn zacznie pracować.

Do dużej miski wsyp mąkę i sól, następnie dodaj olej i zaczyn drożdżowy. Ugniataj, aż ciasto będzie miało konsystencje gęstego budyniu.

Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki i włóż całość do dużej torebki foliowej. Zostaw w ciepłym miejscu na godzinę, żeby ciasto urosło lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość. Posyp ciasto kolendrą i nasionami kminu rzymskiego (jeśli lubisz).

Wyjmij ciasto z folii i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 25-30 minut. Wyjmij częściowo upieczony chleb z foremki i połóż na arkuszu papieru do pieczenia. Następnie przełóż chleb na drugą stronę, ponownie umieść w piekarniku i piecz kolejne 15-20 minut, aby zrobił się chrupiący ze wszystkich stron.

Porcja na jeden 500 g bochenek.