MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Chleb kukurydziany z burakami


Składniki

  • 500 g mąki kukurydzianej
  • 3 dag drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 buraki

Opis wykonania

Chlebek smaczny i bardzo efektowny – świetnie wygląda w mini-kanapeczkach imprezowych.

Ads code goes here

Buraki obieramy. Jeden z nich ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, drugi kroimy w płaskie, nieduże kawałeczki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Kiedy zaczną rosnąć, mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto ( w metodzie maszynowej, wrzucamy wszystkie składniki do maszyny, włączamy pierwszy program 3 godzinnego pieczenia i po tym czasie wyjmujemy gotowy chlebek).

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ok 1-2 minuty i przekładamy do formy do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35 min w 180st.

Autorka – Dorota Wdowińska-Rozbicka
http://smakuje.blox.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij