MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Chleb jogurtowy z rodzynkami


Składniki

  • trochę oleju bez orzechów do smarowania
  • 340 g białej mąki chlebowej plus trochę do posypania
  • łyżeczka przypraw korzennych
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 85 g miękkiego jasnego cukru brązowego
  • łyżka suszonych drożdży
  • 55 g masła lub margaryny
  • 280 ml naturalnego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 115 g rodzynek
  • trochę mleka do glazurowania

Opis wykonania

Dieta bez jajek i orzechów:

Ads code goes here

Natłuścić lekko 900-gramową formę do chleba i wyłożyć dno pergaminem. Przesiać mąkę, mieszankę przypraw, sól i sodę oczyszczoną do robota kuchennego lub miski. Dodać cukier i drożdże.

W małym rondlu roztopić masło lub margarynę. Dodać jogurt i podgrzać, żeby masa była ciepła, ale nie gorąca. Dodać do mąki.

Jeżeli wykorzystuje się robot kuchenny, wyrobić miękkie, tylko odrobinę lepkie ciasto, po czym wyrabiać je jeszcze minutę. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść z rodzynkami. Jeżeli chleb jest wyrabiany ręcznie, wrzucić rodzynki do miski i wymieszać drewnianą łyżką, formując kulę. Wyjąć na lekko posypaną mąką stolnicę i zagniatać 5 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i przestanie być kleiste.

Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Przykryć luźno posmarowaną olejem folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło niemal do krawędzi formy.

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Posmarować chleb niewielką ilością mleka i piec w piekarniku około 40 minut, aż wyrośnie, przyrumieni się, a spód będzie wydawał głuchy dźwięk, gdy się weń postuka. Przełożyć na kartkę, zdjąć pergamin i zostawić do wystygnięcia.

Czas przygotowania – 15 minut plus czas na wyrośnięcie.

Czas pieczenia – 40 minut.

Dieta bez produktów mlecznych, jajek i orzechów:

Postępować według przepisu po lewej stronie, ale zastąpić masło lub margarynę bezmlecznym odpowiednikiem oraz użyć bezmlecznego jogurtu zamiast jogurtu z mleka krowiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij