Składniki

  • 225 g mąki
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru pudru+ 1 łyżeczka do wykończenia
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 85 g zimnego masła
  • 105 ml mleka
  • roztrzepane jajko+ 1 jajko do wykończenia
  • olej roślinny, bez orzechów
  • 24 kostki czekolady deserowej, bez śladowej ilości orzechów

Opis wykonania

Przygotowujemy ciasto wg przepisu na croissanty. Rozwijamy ciasto, rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy, formujemy prostokąt, nie dodajemy masła. Składamy tak, jak poprzednio, odwracamy, ponownie rozwałkowujemy i znowu składamy.
Posypujemy wałek mąką, rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Staramy się, żeby dłuższy bok był dwukrotnie dłuższy od krótszego, ciasto powinno mieć ok. pół centymetra grubości. Obcinamy nierówne boki i dzielimy ciasto na 8 równych kwadratów.
Smarujemy tłuszczem blachę do pieczenia.
Ubijamy jajko z cukrem pudrem i rozprowadzamy na cieście. Na każdym kwadracie ciasta kładziemy 3 kostki czekolady, jedną obok drugiej. Owijamy czekoladę ciastem tak, aby była widoczna z dwóch końców. Układamy bułeczki na blasze.
Przykrywamy ciasto nasmarowaną olejem folią i zostawiamy na ok. 40 minut w cieple, aby podwoiło swoją objętość.
Nagrzewamy piekarnik do 220 st. Pieczemy bułeczki ok. 15 min, aż będą puszyste i złote.
Przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Posypujemy odrobiną cukru pudru.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: masło zastępujemy utwardzonym tłuszczem roślinnym i używamy czekolady wyprodukowanej bez mleka.

WERSJA BEZ JAJEK: Postępujemy według przepisu podstawowego, ale rezygnujemy z jajka. W razie potrzeby, dodajemy 2-3 łyżki mleka. Do glazurowania, zamiast jajka i cukru pudru, używamy 3 łyżek stołowych śmietany o niskiej zawartości tłuszczu i łyżki cukru pudru. n