Składniki

  • 2 jajka (najlepiej swojskie)
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka płatków owsianych
  • 1/2-1 łyżeczka cukru (można więcej)
  • dużo malin

Opis wykonania

1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty blendera i cały czas ubijając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz płatki owsiane i delikatnie mieszamy (najpierw dodajemy łyżkę mąki – mieszamy a potem płatki owsiane i ponownie mieszamy).

2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła (można bez), wylewamy masę jajeczną i na małym ogniu smażymy omlet z obu stron na złoto-brązowy kolor.

3. Usmażony omlet delikatnie przekładamy na talerz, wykładamy na niego maliny i delikatnie składamy na pół. Dekorujemy malinami i zajadamy.

Ervisha