MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Bezglutenowy piernik


Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki prawdziwego miodu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 150g)
  • 1 szklanka mleka (lub wody)
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej MIX
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody spożywczej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • 1 łyżka karmelu (niekoniecznie) upalonego z 2 łyżek cukru
  • około 30 g gotowej przyprawy do piernika (lub 3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatowej, 1/2 łyżeczki utłuczonych drobno goździków, szczypta suszonego imbiru, szczypta pieprzu czarnego)
  • DO PRZEŁOŻENIA – słoik powideł śliwkowych
  • POLEWA – 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 5 dag masła

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Ads code goes here

Ten bezglutenowy piernik robi się bardzo szybko, ciasto nie musi “leżakować” ani przed pieczeniem, ani po pieczeniu. Jest bardzo smaczny, miękki i aromatyczny – nie do odróżnienia od wypieków glutenowych.

Sposób wykonania:

Wymieszać w misce obie mąki bezglutenowe, sodę, bezglutenowy proszek do pieczenia, kakao.

Mleko, masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać na zmianę żółtka i mąkę z dodatkami. Każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego.

Białka ubić i na koniec wymieszać delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia niedużych keksówek (lub do jednej głębokiej formy o wymiarach 14×26 cm).

Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 170-180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Wyjąć z foremki, ostudzić na kratce kuchennej.

Ostudzony piernik przekroić, przełożyć powidłami śliwkowymi. Roztopić na parze połamaną czekoladę oraz masło. Dokładnie wymieszać. Otrzymaną ciepłą polewą polać ciasto.

Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij