Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki prawdziwego miodu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 150g)
  • 1 szklanka mleka (lub wody)
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej MIX
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody spożywczej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • 1 łyżka karmelu (niekoniecznie) upalonego z 2 łyżek cukru
  • około 30 g gotowej przyprawy do piernika (lub 3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatowej, 1/2 łyżeczki utłuczonych drobno goździków, szczypta suszonego imbiru, szczypta pieprzu czarnego)
  • DO PRZEŁOŻENIA – słoik powideł śliwkowych
  • POLEWA – 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 5 dag masła

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Ten bezglutenowy piernik robi się bardzo szybko, ciasto nie musi “leżakować” ani przed pieczeniem, ani po pieczeniu. Jest bardzo smaczny, miękki i aromatyczny – nie do odróżnienia od wypieków glutenowych.

Sposób wykonania:

Wymieszać w misce obie mąki bezglutenowe, sodę, bezglutenowy proszek do pieczenia, kakao.

Mleko, masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać na zmianę żółtka i mąkę z dodatkami. Każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego.

Białka ubić i na koniec wymieszać delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia niedużych keksówek (lub do jednej głębokiej formy o wymiarach 14×26 cm).

Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 170-180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Wyjąć z foremki, ostudzić na kratce kuchennej.

Ostudzony piernik przekroić, przełożyć powidłami śliwkowymi. Roztopić na parze połamaną czekoladę oraz masło. Dokładnie wymieszać. Otrzymaną ciepłą polewą polać ciasto.

Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl