Składniki

  • 1 kg mąki uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 20 dag cukru (z połowy zrobić karmel)
  • 35 dag miodu
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do piernika bezglutenowa
  • 3 łyżeczki sody spożywczej

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę, miód i przyprawę do piernika rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać sodę, przestudzoną margarynę z modem oraz pozostałe składniki.

Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej lodówki, do następnego dnia.

Następnego dnia rozwałkować i wycinać pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.

Pieką się bardzo szybko (ok. 10 minut) – trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.

Z tego przepisu otrzymamy 3 blachy pierniczków.

Pierniczki muszą poleżeć. Można je upiec nawet 2 tygodnie przed świętami.

Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl