Bezglutenowcy - uważajcie w drogerii i na poczcie!

Z poradnika gospodyni

  • najzdrowiej jest mieszać w kuchni różne rodzaje mąki bezglutenowej, zamiast stosowania jednej
  • wysychaniu wypieków bezglutenowych zapobiegnie dodanie do przepisu miodu, syropu klonowego, przetartego gotowanego ziemniaka lub oliwy
  • znacznie lepiej udają się wypieki bezglutenowe w małych formach niż dużych
  • ciastka i pieczywo bezglutenowe można przechowywać w zamrażalniku do 6 tygodni – w plastikowych torebkach zamkniętych szczelnie gumką

Gluten występuje nie tylko w żywności

Mało kto wie, że glutenu należy unikać także poza sklepem spożywczym. Jest niemal wszechobecny. Występuje w –

  • wielu suplementach i lekach (szczególnie witaminach), gdzie gluten jest stosowany jako środek wiążący
  • szminkach do ust
  • kleju na znaczkach pocztowych – bezglutenowcy absolutnie nie powinni ich lizać!
    (AZ)

Czytaj więcej – w „Kuchni alergików”: B. Jakimowicz-Klein