Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) u niemowląt, dzieci i dorosłych

Latopic® Pierwszy krok w alergii pokarmowej i Atopowym Zapaleniu Skóry

Coraz częściej uważa się, że za wzrost rozwoju alergii odpowiada zmieniona mikroflora jelitowa. Czynniki takie jak na przykład: nadmierny reżim higieniczny, częsta antybiotykoterapia, nieliczne rodziny, ograniczają kontakt z bakteriami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu immunologicznego. Odpowiedni skład mikroflory jelitowej uważa się za kluczowy w leczeniu alergii. Bakterie probiotyczne przede wszystkim hamują odpowiedź alergiczną i łagodzą jej objawy.

Jedynym na rynku polskim preparatem zawierającym szczepy bakterii probiotycznych, których skuteczność została potwierdzona badaniami klinicznymi na polskich dzieciach z alergią pokarmową jest preparat Latopic®. Latopic® to mieszanina trzech szczepów bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 oraz Lactobacillus casei ŁOCK 0900,które zostały wyizolowane z polskiej populacji. Są to bezpieczne, dokładnie przebadane szczepy, które wykazują działanie anty-alergiczne, anty-patogenne, regulują odpowiedź immunologiczną, a także uszczelniają nabłonek jelitowy, co ma szczególne znaczenie u dzieci z alergią pokarmową.

Wybierając preparat probiotyczny należy zwrócić uwagę na to, żeby zawierał polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego i miał badania kliniczne na polskich dzieciach!

Atopowe Zapalenie Skóry (AZS) u niemowląt, dzieci i dorosłych

Więcej informacji na temat preparatu Latopic® przeznaczonego do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry znajdziesz na stronie www.latopic.pl