Astma oskrzelowa - wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Immunoterapia alergenowi

Szczepionki alergenowi mogą być stosowane w okresie ciąży, natomiast nie należy rozpoczynać immunoterapii w ciąży, ani zwiększać dawek.

Trzeba podkreślić to, że względy etyczne nie pozwalają na prowadzenie badań właściwie kontrolowanych u kobiet w ciąży. Dlatego też leki należące do kategorii B, stosowane u kobiet w ciąży, uznawane są za najbezpieczniejsze

Czynniki ryzyka astmy u dzieci

  • rodzinny wywiad w kierunku astmy i atopii
  • obecność swoistych IgE przeciwko alergenom (szczególnie roztocze kurzu domowego i pyłki traw)
  • obecność swoistych IgE przeciwko alergenom pokarmowym (białka)
  • AZS – atopowe zapalenie skóry
  • ANN– alergiczny nieżyt nosa
  • wcześniactwo
  • zaburzenia oddychania w okresie noworodkowym
  • przebyte zakażenia dróg oddechowych
  • palenie tytoniu przez matkę
    Każdy z wymienionych czynników w różnym stopniu wpływa na ryzyko wystąpienia astmy.

Dieta w astmie

Astma oskrzelowa występuje w różnym nasileniu w zależności miejsca zamieszkania.
Zaobserwowano, że są państwa gdzie choruje bardzo dużo ludzi, ale są tez takie miejsca gdzie astma występuje rzadko.

Spowodowane jest to oczywiście nasileniem alergenów w danym regionie, ale tez jak donoszą nowe badania, sposobem odżywiania się. Eskimosi bardzo rzadko choruja na astme, ponieważ w swoim jadłospisie mają duże ilości ryb. Grecy konkretnie z wyspy Kreta jedzą bardzo duże ilości warzyw, owoców i oczywiście ryb, Co w dużym stopniu wpłynęło na niską zachorowalność na astmę natomiast mieszkańcy Wielkiej Brytanii jedzą bardzo duże ilości białka, u nich chorych na astmę jest zdecydowanie więcej niż w wyżej podanych krajach.

Zaobserwowano, że dieta śródziemnomorska – bogata w warzywa, owoce i ryby, chroni przed alergiami i wystąpieniem astmy. Kilka przykładów produktów o cudownych właściwościach:

Cebula – zawiera substancje przeciw zapalne zapobiega atakom astmy.

Astma oskrzelowa - wszystko, co musisz o niej wiedziećTłuszcz ryb zwany tranem – ma świetne działanie przeciwzapalne, ułatwia oddychanie poprzez działanie na błonę śluzową.

Porzeczki, jagody , pomarańcze ( owoce bogate w witaminę C )- likwiduje wolne rodniki, które pobudzają stany zapalne i mogą powodować nasilenie dolegliwości. Chyba, że testy skórne wykazały alergię na owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny ) wtedy należy unikać spożywania tych produktów.

Kawa – a konkretnie kofeina, pomaga w rozszerzeniu oskrzeli. Niestety opcja picia kawy dotyczy tylko osób dorosłych.

Produkty, które zawierają silne alergeny warto wykluczyć z diety astmatyka, są to jaja kurze, czekolada, orzechy, oleje roślinne, mięso i tłuszcze roślinne.