MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Aminy biogenne


Alergia na cytrusy

Osoby na diecie antyhistaminowej powinny wiedzieć, że wystrzegając się histaminy powinny również unikać substancji bardzo do niej podobnych amin biogennych, które także powstają przez działanie drobnoustrojów.

Z tego powodu aminy występują często razem z histaminą, ale mogą znajdować się w takich produktach spożywczych, które w ogóle nie zawierają histaminy, działając jednak tak samo jak ona –

  • oddziałując bezpośrednio na naczynia krwionośne – tyramina: w długo dojrzewających serach, śledziach, czekoladzie, kakao, cytrusach, kiszonej kapuście, winie oraz serotonina: w ananasach, awokado, przejrzałych bananach i orzechach włoskich
  • uwalniając histaminę (np. w zepsutym mięsie).

Aminy mogą prowadzić do wyrzutu histaminy – np. aminy w truskawkach czy cytrusach.

Ads code goes here

646164c108b6abe399be5d036b3c8453Inne aminy biogenne powodować mogą bóle głowy, migreny, kolki, zaczerwienienia skóry, nudności, zawroty głowy, kołatania serca, podwyższają ciśnienie, mogą też powodować wzrost bakterii i grzybów pleśniowych.

W czym jest najwięcej amin biogennych?

Ze wszystkich produktów spożywczych najwięcej amin jest – w kolejności od najwyższej zawartości – w bananach, zarodkach pszennych, pomarańczach i grejpfrutach, w roślinach strączkowych, pomidorach, orzechach nerkowca, malinach, gruszkach, ananasach i papajach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij