MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Amerykańskie naleśniki


Składniki

  • 125 g zwykłej mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duże, ubite jajko
  • 200 ml mleka
  • olej bez orzechów do smażenia
  • syrop klonowy lub cukrowy
  • garść malin lub innych owoców
  • ósemki cytryny (według uznania)

Opis wykonania

Przesiewamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko, wlewamy połowę mleka i mieszamy delikatnie, aż powstanie gładkie, kremowe ciasto. Dodajemy pozostałą część mleka.

Ads code goes here

Na średnim ogniu rozgrzewamy na patelni trochę oleju. Usuwamy nadmiar. Wylewamy na patelnię tyle ciasta, by powstał naleśnik o średnicy około 12 cm. Smażymy około półtorej minuty, aż na powierzchni będą powstawały i pękały bąble, a naleśnik będzie prawie całkowicie ścięty i brązowy pod spodem. Odwracamy za pomocą łopatki na drugą stronę i szybko smażymy. Przekładamy na talerz i trzymamy w cieple, zanim usmażą się pozostałe naleśniki. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni nieco więcej oleju. Jeżeli dysponuje się dużą patelnią, można równocześnie smażyć 2-3 naleśniki.

Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub cukrowym, malinami i kawałkami cytryny.

W wersji bez produktów mlecznych używamy mleka sojowego, ryżowego lub owsianego zamiast mleka krowiego.

W wersji bez jajek zamiast normalnej mąki mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z ćwierć łyżeczki gumy ksantanowej i dwiema łyżeczkami wody, aż masa będzie gęsta i spieniona, po czym dodajemy do mąki. Zamiast jajka, dodajemy do ciasta 3-4 łyżki mleka więcej, by uzyskać kremową konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij